Hämeen Liiton ja Ylen kulttuuristipendi 2022: Kulttuuristipendin nappasi Asenne Ry Forssasta

Kulttuuristipendi Asenne ry:lle Forssaan

Kulttuuristipendin saaja Asenne ry on perustettu vuonna 2019. Yhdistys tekee Forssan seudulla työtä nuorten ja nuorten aikuisten hyväksi ja kanssa. Voittoa tavoittelematonta toimintaa voi kuvata myös ennaltaehkäiseväksi ja tasa-arvoistavaksi. Työmyyrinä toimivat Paula ja Harri Vigilant omien päivätöidensä ohella.

Tavoitteena on se, että nuorilla olisi lähtökohtaisesti tasa-arvoiset mahdollisuudet tulla kuulluiksi ja kohdatuiksi – ja tehdä jotain myös itse, oman yhteisönsä hyväksi, kertoo Paula Vigilant.

– Paras aikaansaannoksemme on luottamuksen saavuttaminen nuorten suhteen. Nuoret luottavat meihin. Se on jotenkin taianomaista, että me ollaan nuorille hyviä tyyppejä, joiden sanaan uskotaan ja luotetaan.

Vanhan Bensis on paikka, jossa voi vaikka ottaa pikatorkut tai keittää kahvit. Se ei ole varsinainen nuorisotila vaan toimitila ja toimisto, paikka jossa kaikki auttavat toisiaan ja ketään ei kiusata. Yksi toiminnan periaatteista on sekin, että kenenkään selän takana ei puhuta pahaa.

Mopomiittejä ja yhteisöllisyyttä

Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa oppilaitosten, koulukuraattorien, lastensuojelutahojen ja Rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Toiminta on monipuolista bändipajoista ja kesän mopomiiteistä myös muihin yhteisöllisiin tapahtumiin.

Nuoria käy Vanhalla Bensiksellä Forssassa myös lähikunnista ja toiminta tavoittaakin seudulla satoja nuoria.

– Luvalliset mopomiitit olivat etenkin korona-aikaan erittäin suuressa osassa nuorten sosiaalista kasvua, kun ei ollut lupaa olla koolla oikein missään. Meillä on vakuutetut paikat, järjestyksenvalvonta ja siivoustiimi, ja näin esimerkiksi hälytystehtävät vähenivät minimiin. Perheet kerääntyvät kuvaamaan, kun letka lähtee ja nuorten ei tarvitse pakoilla, Vigilant kuvailee.

Vigilantin mukaan aidosti kohdattu nuori on meidän tulevaisuutemme. Joka päivä meillä on mahdollisuus määritellä tämä tulevaisuus uudelleen, riippuen siitä miten kohtaamme nuoren.

– Nuorten vapaa-ajan kentässä me ollaan täytetty jokin aukko, joka oli aika iso. Kylillä ihmeteltiin, missä kaikki nuoret on ja meillä oli piha täynnä mopoja, niin jotain me ollaan onnistuttu löytämään.

Kulttuuristipendin kahden tuhannen euron lahjoituksella mahdollistetaan vaihtoehtoista kulttuuritoimintaa kuten musiikkia, katutaidetta tai mikseipä vaikka muraalin toteuttamista Forssaan. Tulevalta toiveissa on yhteisöllisen tilan laajempaa käyttöä.

– Haluttaisiin mennä kohti sitä, että jossain vaiheessa voitaisiin pitää toimipistettä auki myös virka-aikaan, jotta sinne voisivat eri tahot tuoda omia asiakkaitaan, tai vaikka koululuokat harjoitella ryhmäytymistä. Meillä on kuitenkin molemmilla päivätyöt, minkä ohessa tätä tehdään, Paula Vigilant toivoo.